Форум Всеукраїнської інтернет-олімпіади NetOI

На форумі обговорюються лише питання, пов'язані з олімпіадою

Ви не зайшли.

#1 2025-04-17 11:06:28

Мишка
Олімпієць
Зареєстрований: 2024-10-21

Митне оформлення

Привіт, форумчани! Підкажіть, будь ласка, хто має досвід із ввезенням товару з Європи? Планую займатись імпортом запчастин для спецтехніки, але абсолютно не розумію, як все відбувається на практиці: які документи потрібні, що перевіряє митниця, скільки часу це займає і з чого взагалі почати? Не хочу нашкодити собі через незнання, тому прошу, якщо хтось реально проходив через це — дайте хоч якісь орієнтири. Можливо, краще звертатися до посередників? Чи можна самому розібратись?

Поза форумом

#2 2025-04-17 11:08:14

eliseenko
Олімпієць
Зареєстрований: 2024-10-10

Re: Митне оформлення

Я мав схожий досвід минулого року, коли возив з Польщі промислові фільтри. Можу сказати, що процес хоч і не надто складний, але нюансів купа. Основне — це правильно оформлені документи, сертифікати відповідності і транспортні накладні. Дуже важливо розуміти коди УКТЗЕД, бо від них залежить розмір мита. Сам митний брокер мені дуже допоміг, бо перший раз сам нічого не розумів. Ще врахуй, що інколи на митниці можуть затримати товар для додаткової перевірки. Раджу готуватись до всього заздалегідь, аби не було форс-мажорів.

Поза форумом

#3 2025-04-17 11:08:46

Мишка
Олімпієць
Зареєстрований: 2024-10-21

Дякую за розгорнуту відповідь! Це вже дає хоч якесь розуміння з чого почати. А підкажи ще, будь ласка, чи варто зразу обирати брокера, чи можна звернутись уже після того, як товар у дорозі? І чи брокер оформлює документи сам, чи я маю щось готувати до цього?

Поза форумом

#4 2025-04-17 11:15:00

eliseenko
Олімпієць
Зареєстрований: 2024-10-10

Якщо плануєш ввозити щось постійно, то краще знайти митного брокера ще до закупівлі товару. Чому? Бо нормальний брокер не просто подає декларацію, а й консультує, як уникнути зайвих платежів. Вони підкажуть, як правильно описати товар, щоб не виникло зайвих запитань під час перевірки. Більшість брокерів оформлюють документи під ключ, але тобі все одно потрібно буде надати їм первинні папери: інвойс, контракт, ТТН, можливо — сертифікат походження.
Особисто я би порадив компанія «Semero». Вони вже багато років займаються митним оформлення вантажів та посилок в Україні https://semero.ua/services/what-is-customs-clearance/  Зайди на сайт - там є уся необхідна інформація.

https://i.postimg.cc/Ss3MpP8B/08-01-2025-215743.jpg

Поза форумом

Нижній колонтитул